Poetika horora Dejan Ognjanović

ISBN:

Published: 2014

Paperback

525 pages


Description

Poetika horora  by  Dejan Ognjanović

Poetika horora by Dejan Ognjanović
2014 | Paperback | PDF, EPUB, FB2, DjVu, AUDIO, mp3, ZIP | 525 pages | ISBN: | 10.70 Mb

Poetika horora je studija koja definiše horor kao književni žanr i objašnjava nastanak i razvoj njegove poetike od gotskih romana 18. veka pa do bestselera s kraja 20. i početka 21. veka.U ovoj knjizi prikazuju se ključne faze i akteri, iMorePoetika horora je studija koja definiše horor kao književni žanr i objašnjava nastanak i razvoj njegove poetike od gotskih romana 18.

veka pa do bestselera s kraja 20. i početka 21. veka.U ovoj knjizi prikazuju se ključne faze i akteri, i analiziraju najreprezentativnija dela u kojima se ogledaju prelomne tačke u razvoju žanra: Rani gotik (Horas Volpol: Otrantski zamak), Pozni gotik (Meri Šeli: Frankenštajn), Edgar Alan Po i horor priča, Priča o duhovima (Okretaj zavrtnja Henrija Džejmsa), Viktorijanski neogotski roman (Drakula Brema Stokera), Čudne priče kosmičke strave (Boja izvan ovog svemira H.

F. Lavkrafta), Horor kao bestseler (Isijavanje Stivena Kinga) i Savremene tendencije u hororu koje oličavaju Moderni gotik (Širli Džekson, Anđela Karter, Džojs Kerol Outs), Priča o duhovima (Robert Ajkman), Telesni horor (Klajv Barker), Psihološki horor (Robert Bloh, Tomas Haris) i Kosmička strava (Tomas Ligoti).Poetika horora prikazuje kontinuitet ali i neprestanu evoluciju i sazrevanje ovog popularnog, provokativnog i inspirativnog žanra. Studija se sve vreme, a naročito u poznijim deonicama, koje se bave modernim hororom, bavi i dvosmernim vezama između književnosti i filma, a za definisanje žanra podjednako se oslanja na uvide teoretičara filma i književnosti, pa stoga može biti vredna i onima koje zanima žanr na filmu isto kao i u književnosti.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Poetika horora":


shumarlaw.com

©2011-2015 | DMCA | Contact us